Μπορούν η πίτσα και η σοκολάτα να σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις;

Απρόσμενοι σύμμαχοι στη δίαιτα

Απρόσμενοι σύμμαχοι στη δίαιτα


Επιτέλους, ήρθε μια μελέτη απ’την Πορτογαλία που δικαιώνει τους λάτρεις της διαιτητικής ατασθαλίας, στην αιώνια διαμάχη τους με τους μονίμως προσεκτικούς και λιτοδίαιτους, που έχουν να φάνε τηγανιτές πατάτες από την προϊστορική εποχή.

Όχι, δεν μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε όποτε το θέλουμε και να περιμένουμε να μην παχύνουμε: το να κάνουμε μερικές παρασπονδίες όμως, που και που, μπορεί όντως να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε!

Οι ερευνητές, επέβαλλαν μια δίαιτα 10,500 θερμίδων στους συμμετέχοντες, με τη διαφορά ότι οι μισοί από αυτούς μπορούσαν να τρώνε ό,τι θέλουν τις Κυριακές. Στο τέλος της μελέτης, και τα δυο γκρουπ είχαν χάσει περίπου το ίδιο ποσοστό λίπους, όμως υπήρχε μια ειδοποιός διαφορά: οι άνθρωποι που μπορούσαν να τρώνε ό,τι ήθελαν τις Κυριακές ήταν πιο χαρούμενοι και πιο αποφασισμένοι να κυνηγήσουν το στόχο τους και να χάσουν βάρος.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους μελετητές, στο ότι μια περιστασιακή ατασθαλία κάνει τη δίαιτα πιο «βιώσιμη».

Ο αυτο-περιορισμός εξαντλεί το άτομο, και κάποιος εξαντλημένος και γκρινιάρης είναι πιο εύκολο να τα παρατήσει. Όταν όμως περιμένεις πως και πως να έρθει η μέρα που είσαι ελεύθερος να καταναλώσεις ό,τι φαγητό θέλεις, είναι πιο πιθανό να τηρήσεις τις αυστηρές αρχές της εβδομαδιαίας σου δίαιτας.

Για μερικούς ανθρώπους, το ότι μπορεί στη μέση μιας εξαντλητικής δίαιτας να κυλήσουν και να τσιμπήσουν μια σοκολατίτσα ή κάτι άλλο απαγορευμένο, τους καταστρέφει την αίσθηση του στόχου και νιώθουν ότι μόλις κατέστρεψαν την προσπάθεια τους- έτσι παρατούν εντελώς τη δίαιτα τους.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Rita Coelho do Vale, που συμμετείχε στην έρευνα, «Το κλειδί είναι να φτιάχνεις ένα πλάνο και να ορίζεις μια συγκεκριμένη μέρα κατά τη διάρκεια της οποίας σου επιτρέπεται να σπας τους κανόνες».

Προς απογοήτευση πολλών βέβαια, ακόμα και η ελεύθερη μέρα έχει περιορισμούς: όχι, δεν μπορείς να καταναλώσεις τρεις πίτσες και δύο οικογενειακά παγωτά- μπορείς να φάς ό,τι θέλεις αλλά με κάποιο μέτρο. Έτσι υποστηρίζει η συγκεκριμένη μελέτη.

Το βασικό μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να ονομάζουμε «εχθρούς»ορισμένα φαγητά- στην πραγματικότητα, η με μέτρο κατανάλωση τους μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος.

Πηγή: Men’s Health



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!