BAFTA με λάμψη από Χόλιγουντ, αλλά χωρίς σασπένς

Ο Τομ Κρουζ, επίσημος προσκεκλημένος της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, απαθανατίζεται με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, έναν από τους νικητές της βραδιάς.


Μόνον σασπένς δεν έχει ο δρόμος προς τα φετινά Οσκαρ, αφού τα φαβορί συγκεντρώνουν βραβεία σε κάθε σταθμό της διαδρομής επιβεβαιώνοντας την υπεροχή τους. Η «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου θριάμβευσε την περασμένη Κυριακή και στην 69η τελετή απονομής των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών (BAFTA). Η βραδιά κύλησε χωρίς ιδιαίτερη αγωνία στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, που απέκτησε για λίγες ώρες χολιγουντιανή λάμψη. Οικοδεσπότης ήταν ο Στίβεν Φράι.

Η «Επιστροφή» υπερίσχυσε των «αντιπάλων» της στη διεκδίκηση του βραβείου καλύτερης ταινίας (μια τυπική αμερικανική πεντάδα υποψηφίων ως προς τις συνθέσεις των παραγωγών και κυρίως ως προς τις θεματολογίες), αφήνοντας πίσω της το «Μεγάλο σορτάρισμα», τη «Γέφυρα των κατασκόπων», το «Carol» και το ολίγον ανεξάρτητο «Spotlight». Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, το… σήμα κατατεθέν της «Επιστροφής», ανταμείφθηκε για την οδύσσειά του στο χιόνι με το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου ενώ ο Ινιαρίτου προσέθεσε άλλο ένα βραβείο σκηνοθεσίας στη συλλογή του. Η ταινία πήρε επίσης τα βραβεία φωτογραφίας και ήχου.

Το πρόσφατο «Mad Max» ακολούθησε με 4 βραβεία, μικρότερης όμως εμβέλειας: καλλιτεχνικής διεύθυνσης, κοστουμιών, μοντάζ, μακιγιάζ.

Προβλέψιμοι ήταν οι Βρετανοί και στις υπόλοιπες βραβεύσεις ηθοποιών. Η Μπρι Λάρσον βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο «Δωμάτιο», η Κέιτ Γουίνσλετ για το «Jobs» (Β΄ γυναικείου ρόλου) και ο εξαίρετος Μαρκ Ράιλανς για τη «Γέφυρα των κατασκόπων» (Β΄ ανδρικού ρόλου).

Στο μέτωπο του σεναρίου νικητές ήταν το «Spotlight» (πρωτότυπου) και το «Μεγάλο σορτάρισμα» (διασκευασμένου).

Το «Broοklyn», στο οποίο δεσπόζει η νεαρή Ιρλανδή ηθοποιός Σέρσια Ρόναν, πήρε το βραβείο «Αλεξάντερ Κόρντα», που απονέμεται στην καλύτερη βρετανική παραγωγή. Σε αυτή την πεντάδα συμμετείχε και ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου. Επίσης, βραβεύτηκαν το βρετανικό «Αmy» (καλύτερο ντοκιμαντέρ), οι αργεντίνικες «Αγριες ιστορίες» (καλύτερη ξενόγλωσση ταινία) και τα χολιγουντιανά «Μυαλά που κουβαλάς» (καλύτερο animation).

Νικητές και χαμένοι των BAFTA ανασυντάσσονται για τα Οσκαρ της 28ης Φεβρουαρίου.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!