Η Ατζέντα της εβδομάδας απο το Bizznews.gr

Eπιλογές και προτάσεις.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παρασκευή 6.5
Ο Ετιέν Μπαλιμπάρ στο Μέγαρο

Εγκαινιάζεται ο νέος κύκλος «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» του Megaron Plus. Η αρχή θα γίνει με την ομιλία του Ετιέν Μπαλιμπάρ, ομότιμου καθηγητή Πολιτικής και Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris-X Nanterre. Ο Γάλλος φιλόσοφος θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Η ιδέα της επανάστασης: χθες, σήμερα και αύριο» στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ, Κ. Δουζίνας. Στις 7 μ.μ.  Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Κυριακή του Πάσχα 1.5
Η Ανάσταση ως φιλμ μυστηρίου

Ανήμερα το Πάσχα κυκλοφορεί στις αίθουσες η «Ανάσταση», ταινία εμπνευσμένη από το σπουδαίο γεγονός της χριστιανοσύνης. Το φιλμ του Κέβιν Ρέινολντς αφηγείται την ιστορία του Κλάβιου (Τζόζεφ Φάινς), ισχυρού Ρωμαίου στρατιωτικού που αναλαμβάνει να βρει τι απέγινε το σώμα του νεκρού Ιησού.

ΘΕΑΤΡΟ
Τετάρτη 4.5
«Μια μέρα, όπως κάθε μέρα…» ξανά

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο του στο Θέατρο Τέχνης, το πρωτοποριακό έργο της Λένας Κιτσοπούλου «Μια μέρα, όπως κάθε μέρα…» επιστρέφει στο Μικρό Παλλάς για 15 μόνο παραστάσεις. Θέμα του η ματαιότητα και το ανούσιο της καθημερινότητας. Στις 9 μ.μ.  Αμερικής 2

ΘΕΑΤΡΟ
Πέμπτη 5.5
Ποιος ήταν ο Καλιγούλας;

Μετά το «Alexandros Iolas», ο Χρ. Αντωνιάδης καταπιάνεται με μια ακόμα βιογραφία, στο θέατρο Αλκμήνη. Αυτή τη φορά επιχειρεί να προσεγγίσει την αμφιλεγόμενη φιγούρα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα για να φωτίσει την αθέατη πλευρά του θρυλικού χαρακτήρα. Στις 9.30 μ.μ.
Αλκμήνης 8

ΜΟΥΣΙΚΗ
Σάββατο 7.5
Αστέρια της τζαζ στο Gazarte

Ενα τζαζ τρίο αποτελούμενο από δύο γυναίκες και έναν άνδρα έρχεται στο Gazarte. Ο σπουδαίος Ντέιβιντ Μάρεϊ συναντά την ντράμερ Τέρι Λιν Κάρινγκτον, κάτοχο 3 Γκράμι, και τη δεξιοτέχνη πιανίστρια Γκέρι Αλεν, για μια παράσταση υψηλότατου επιπέδου.
Στις 10 μ.μ.
Βουτάδων 32-34

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σάββατο 7.5
Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου

Στο πλαίσιο της έκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου «Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως. Φαντασία και χειρ», οι μαθητές της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο καλλιτέχνη, με τίτλο «Ταξίδι με άνθη μυστικά». Στις 12 μ.  Βασ. Σοφίας 22

ΜΟΥΣΙΚΗ
Σάββατο 7.5
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στον Σταυρό

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Δ. Ζερβουδάκης έρχεται για δύο Σάββατα (7 και 14/5) στον Σταυρό του Νότου, κουβαλώντας μαζί του μουσικές, στιχάκια αλλά και την ιδιαίτερη φωνή του, με την οποία γνωρίζει καλά να συνδέει Ανατολή και Δύση συγκινώντας το κοινό. Στις 10.30 μ.μ.  Φραντζή και Θαρρύπου 38

ΘΕΑΤΡΟ
Τετάρτη 4.5

Συνεχίζεται η παράσταση «Aννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόι στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, και ώρα 8 μ.μ., ενώ ξεκινούν όλες οι παραστάσεις του Εθνικού που είχαν διακοπεί την πασχαλινή περίοδο.
Πανεπιστημίου 48

Η ισπανική κωμωδία «Το δάνειο» του αναγνωρισμένου Καταλανού θεατρικού συγγραφέα Τζόρντι Γκαλθεράν, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και Παντελή Δεντάκη, ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Στις 8.30 μ.μ.  Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Πέμπτη 5.5

Το αριστουργηματικό «Κουκλόσπιτο» του Χένρικ Ιψεν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με την Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Νόρας, παρατείνεται για δύο εβδομάδες και ανεβαίνει στο Θέατρο Λευτέρης Βογιατζής. Στις 8.30 μ.μ.
Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας

Παρασκευή 6.5

«Η Παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμί συνεχίζεται για 12 παραστάσεις στο Θέατρο Ραντάρ, σε σκηνοθεσία και μετάφραση Αναστασίας Παπαστάθη. Στις 9 μ.μ.
Πλατεία Αγίου Ιωάννη

Η παράσταση – ντοκουμέντο «NORDOST» του Τόρστεν Μπουχστάινερ, η οποία αναφέρεται στην τραγική υπόθεση ομηρίας του 2002 από Τσετσένους αυτονομιστές στο Θέατρο Ντούμπροβκα της Μόσχας που κατέληξε σε 170 θύματα, ανεβαίνει στο Θέατρο Αβατον, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μακαλιά. Στις 9.30 μ.μ.   Ευπατριδών 3

Το «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το οποίο θα ταξιδέψει αργότερα στο διεθνές θεατρικό φεστιβάλ του Αλμάγκρο της Ισπανίας, ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον από την Εταιρεία Θεάτρου Θέση, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα. Στις 9.15 μ.μ.
Τουρναβίτου 7

Τη μουσικοθεατρική παράσταση «Να με θυμάσαι» της Βάνας Πεφάνη, με έξι μονολόγους και τραγούδια γυναικών, παρουσιάζει ο πολυχώρος Underground. Στις 9 μ.μ.
Πλατεία Κοραή 4

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Τετάρτη 4.5

Εγκαίνια για την ομαδική εικαστική έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ» στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας από 13 καλλιτέχνες, σε επιμέλεια Ιριδος Κρητικού. Στις 7 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Παρασκευή 6.5

Το διαφορετικό «Χριστός Ανέστη» για έγχορδα του Πέτρου Πετρίδη παρουσιάζει η ΚΟΑ μαζί με τα «Νυχτερινά» του Κλοντ Ντεμπισί και τον «Δον Κιχώτη» του Ρίχαρντ Στράους, στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, με σολίστ τους Γκάμπριελ Σβάμπε (βιολοντσέλο) και Πάρι Αναστασιάδη (βιόλα) αλλά και τη Χορωδία της ΕΡΤ. Στις 8.30 μ.μ.
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

Σάββατο 7.5
Η Αρλέτα και ο Λάκης Παπαδόπουλος εμφανίζονται στη σκηνή του Ιανού για την «Ωρα των τρελών», σε ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια των δύο ερμηνευτών. Στις 9 μ.μ.   Σταδίου 24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πέμπτη 5.5

Η δράση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Ενα έκθεμα διηγείται» επικεντρώνεται στον Αγιο Δημήτριο και παρουσιάζει αντικείμενα που σχετίζονται με τη ζωή και το μαρτύριο του πολιούχου της Θεσσαλονίκης μέσα από ειδική ξενάγηση που ξεκινάει στις 12 μ.
Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Πέμπτη 5.5

Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά από 6 έως 10 ετών διοργανώνει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, με θέμα τη γνωριμία των παιδιών με τα παιχνίδια της αρχαιότητας αλλά και την κατασκευή παιχνιδιών από πηλό. Στις 10.30 π.μ.   Τριπόδων 23

Σάββατο 7.5

Για παιδιά από 3 έως 5 ετών το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνει βιωματικό εργαστήριο και δραστηριότητες για την ανακάλυψη των πέντε αισθήσεων, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Στις 11.30 μ.μ.
Πειραιώς 254

Συνεχιζεται με επιτυχια
«Ο θάνατος του εμποράκου»

Ο Ουίλι Λόμαν, ένας τυπικός «πατριάρχης» μιας μεσοαστικής αμερικανικής οικογένειας, κρίνεται ανεπαρκής στους εργοδότες του και έρχεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη ανατροπή της ζωής του, την απόλυσή του. Η κοσμοθεωρία του, οι αρχές που προσπαθεί να μεταφέρει στα παιδιά του, οι σταθερές του αρχίζουν και παρουσιάζουν ρωγμές που γίνονται ολοένα και βαθύτερες. Στο διαχρονικό έργο του Αρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του εμποράκου», που συνεχίζεται στο Εθνικό Θέατρο και μετά το Πάσχα, σε σκηνοθεσία Στ. Φασουλή, ο Π. Φιλιππίδης ενσαρκώνει τον Λόμαν, που παλεύει να πείσει τους γύρω του και τον εαυτό του ότι θα δικαιωθεί και ότι οι ιδέες του για τον αμερικανικό τρόπο ζωής δεν είναι λανθασμένες. Το πολυβραβευμένο έργο αποτελεί ένα διαχρονικό σχόλιο απέναντι στην κοινωνία του υλισμού και καταρρίπτει τον μύθο του «αμερικανικού ονείρου».

Κεντρική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, Αγ. Κωνσταντίνου 22-24



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!