Αλίκη Κατσαβού: ”Ο Κώστας με κάνει καλύτερο άνθρωπο με την σιγουριά του και την καλοσύνη του”

Η Αλίκη Κατσαβού σε μια συνέντευξη καρδιάς μας μιλάει για όλα όσα έχει ζήσει με τρομερό πάθος και ενέργεια σαν κοριτσάκι. Μα είναι κοριτσάκι και ζεί τον απόλυτο έρωτα δίπλα σε ένα πρίγκιπα όπως τον αποκαλεί. Απολαύστε την σε μια συνέντευξη μοναδική στην Άννα Τσιάλτα και το www.bizznews.gr


 Μια εκπληκτική γυναίκα, ηθοποιός αλλά και άνθρωπος πάνω από όλα μα μιλάει για την ζωή της το θέατρο τον έρωτα αλλά και τον σύντροφο της ζωής της που δεν είναι άλλος από τον εξαιρετικό και έφηβο όλα αυτά τα χρόνια Κώστα Βουτσά.
Η Αλίκη Κατσαβού σε μια συνέντευξη καρδιάς μας μιλάει για όλα όσα έχει ζήσει με τρομερό πάθος και ενέργεια σαν κοριτσάκι. Μα είναι κοριτσάκι και ζεί τον απόλυτο έρωτα δίπλα σε ένα πρίγκιπα όπως τον αποκαλεί.
Απολαύστε την σε μια συνέντευξη μοναδική!!
 
Είσαι ηθοποιός και μάλιστα ταλαντούχα. Μίλησε μου πώς ξεκίνησε όλο αυτό για σένα;
 Από μικρή αγαπούσα τον χορό και το θέατρο. Όταν ο πατέρας μου, απαγόρεψε να συνεχίσω τα μαθήματα χορού, είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη στιγμή που θα στρεφόμουν στο θέατρο. Σπούδασα στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ.Θεοδοσιάδη. Μετά πρωτοεμφανίστηκα στους «Σφήκες» του Αριστοφάνη με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και κατόπιν στο Θέατρο Μαίρης Ραζή στο έργο «Το δωμάτιο με τους μανδαρίνους» όπου γνώρισα τον μετέπειτα σύζυγό μου, Τάκη Χρυσούλη. Μαζί του δημιούργησα το Ινστιτούτο Παιδαγωγικού Θεάτρου «Θεατρομάθεια» και όλα πήραν το δρόμο τους.
 
IMG_0838 (1)
Έχεις μια καριέρα αλλά σε γνωρίσανε μέσα από την σχέση σου με τον Κο Βουτσά. Πόσο σου αρέσει αυτό;
 Την αναγνωρισιμότητα τη δέχομαι σαν ένα ευχάριστο παρελκόμενο της σχέσης μου με τον Κώστα γιατί ο καλλιτέχνης θέλει να τον αγαπούν, αλλά δεν επηρεάζει την ουσία της δουλειάς μου. Αφενός γιατί η «Θεατρομάθεια» εδώ και πολλά χρόνια έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των εκπαιδευτικών με όμορφες και ποιοτικές παραστάσεις για παιδιά και αφετέρου γιατί και το σινάφι με εκτιμά και με θεωρεί χρήσιμη ηθοποιό. Και ξέρετε αυτό είναι το σημαντικότερο για έναν καλλιτέχνη για να έχει “δουλειά”, να τον εκτιμά το σινάφι του. Εξάλλου σε μια παραγωγή άλλου θιάσου γνώρισα τον Κώστα.
 
Πως είναι να δουλεύεις με τον σύντροφο σου; Να είστε μαζί και στην ζωή και στην δουλειά; Σας επηρεάζει όλο αυτό;
 Μας επηρεάζει θετικά. Η σχέση βαθαίνει και γίνεται πολυσήμαντη. Έτσι κι αλλιώς η ζωή με τον Κώστα είναι συναρπαστική και γεμάτη εκπλήξεις. Όταν σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η δημιουργική, καλλιτεχνική δουλειά είναι υπέροχο. Είναι τόσο σπουδαίος θεατρίνος και έχει τόσες απίθανες ιδέες για τις παραστάσεις που με εντυπωσιάζει διαρκώς. Επικοινωνούμε τόσο όμορφα πάνω στα θέματα της δουλειάς και νομίζω ότι αυτό φαίνεται σε ό,τι δημιουργούμε.
 
IMG_0906 (1)
Μιλήστε μου για αυτή την εκπληκτική παράσταση που έχετε κάνει φέτος και δείχνει να αρέσει πάρα πολύ στον κόσμο.
Είμαστε πολύ περήφανοι για την παράσταση «Ένας στρογγυλοκέφαλος στη χώρα των μυτεροκέφαλων». Καταφέραμε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα όπως είναι το bullying, να το κάνουμε θέατρο ουσίας, δίχως πομπώδη και βαρύγδουπα τσιτάτα. Μέσα από το παραμύθι, με χιούμορ και φαντασία να μιλήσουμε με τρόπο σοβαρό αλλά όχι σοβαροφανή για ό,τι μας απασχολούσε. Ξέρετε είναι σημαντικό ο καλλιτέχνης να βρίσκει τρόπο να μιλάει για τα προβλήματα του καιρού του. Κι εμείς κάναμε αυτό ακριβώς. Από μικρά παιδιά ως και έφηβοι χαίρονται την παράστασή μας και ταυτίζονται με τις περιπέτειες του στρογγυλοκέφαλου που δέχεται εκφοβισμό και το εκφράζουν ζωηρά κατά τη διάρκεια της παράστασης. Αρέσει πράγματι πολύ τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους.
 
Έχεις δηλώσει πως ο Κώστας ήταν ότι χρειαζόσουν στη ζωή σου. Γιατί;
 Πρωτίστως γιατί χρειαζόμουν πολύ αυτή την ένεση αισιοδοξίας του. Το χιούμορ του, η σιγουριά του, η φιλοσοφία του για τη ζωή μου κάνουν τόσο καλό. Ο Κώστας με κάνει καλύτερο άνθρωπο.
 
Έχεις φτιάξει εδώ και χρόνια τη “Θεατρομάθεια”. Τι σημαίνει για σένα όλο αυτό το έργο;
 Η “Θεατρομάθεια” είναι το καμάρι μου, το καταφύγιό μου, το οχυρό μου, η απάντησή μου στον καιρό και τη χώρα που γεννήθηκα. Δεν είναι ατομικό επίτευγμα βέβαια αλλά συλλογικό. Σημαντικοί καλλιτέχνες εργάστηκαν κι εργάζονται για να σταλάξουμε την ιδέα του παιδαγωγικού θεάτρου στην ελληνική κοινωνία. Με αποκορύφωμα την καθοριστική συμβολή του Κώστα Βουτσά με πολλαπλούς ρόλους, του ηθοποιού, του σκηνοθέτη, του συν-συγγραφέα αλλά και του εμπνευστή νέων ιδεών και κατευθύνσεων για τη χρήση του θεάτρου ως εκπαιδευτικού εργαλείου.
 
Πέρασες μια μεγάλη απώλεια στην ζωή σου, αυτή του πρώτου συζύγου σου. Τι ήταν αυτό που σε κράτησε τόσο ζωντανή για να πας παρακάτω την ζωή σου;
 Στο θάνατο απαντάς με ζωή! Με κίνηση και δράση προς τα εμπρός. Φυσικά το στήριγμά μου ήταν το θέατρο και η δημιουργία.
 IMG_08161
 Σας ενοχλεί η διαφορά ηλικίας που έχετε;
 Δεν με ενοχλεί καθόλου η διαφορά ηλικίας και δεν την αντιλαμβάνομαι κιόλας. Δεν είναι και τυπικό δείγμα της ηλικίας του ο Κώστας. Είναι δραστήριος, μοντέρνος, αεικίνητος, ανήσυχος σαν έφηβος. Είναι τόσο ροκ κι αντισυμβατικό άτομο.
 
Τι είναι αυτό που αγαπάτε στον Κο Βουτσά; Τι είναι αυτό που θαυμάζετε;
 Θαυμάζω το δυνατό μυαλό του κι αγαπώ την καλοσύνη, την γλυκύτητα και το χιούμορ του.
 
 Θα δίνατε μια συμβουλή δική σας για τον έρωτα;
Τι συμβουλή να δώσω; Δεν υπάρχει συνταγή στον έρωτα! Το ιδανικό για τον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικό.
 
Έχετε δηλώσει ότι θα θέλατε στην ζωή σας ένα παιδί; Θα έκανες τα πάντα για να το αποκτήσεις;
 Ε, δεν θα σκότωνα κιόλας για να αποκτήσω παιδί! Θα έκανα μόνο ότι επιτρέπει η φύση κι η επιστήμη. Αυτό κάνω δηλαδή.
 
100 (1)
Τι να περιμένουμε από εσένα θεατρικά για τον Χειμώνα που μας έρχεται; Αλλά και που θα μπορέσει να σας δει ο κόσμος που θέλει και σας αγαπάει;
 Τον χειμώνα θα με βρείτε στο Κ/Θ Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα), να συνεχίζουμε με τον Κώστα Βουτσά την παράσταση για τοbullying: «Ένας στρογγυλοκέφαλος στη χώρα των μυτεροκέφαλων». Επίσης θα σκηνοθετήσω ένα νέο έργο για την Σκηνή Συμμετοχικού Θεάτρου της Θεατρομάθειας για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Το έργο περιλαμβάνει επί σκηνής συμμετοχή των παιδιών-θεατών και έχει θέμα την προστασία του νερού.
 
Πως αντιμετωπίζεις εσύ όλο αυτό που περνάμε σαν χώρα; Ποια είναι η δική σου άποψη για την πολιτική και τους πολιτικούς;
 
Προσπαθώ να καταλάβω τον παραλογισμό που ζούμε. Κάνω μια πλούσια τέχνη σε μια πάμπτωχη χώρα. Μια χώρα με φυσική ομορφιά και πλούτο, αλλά άδεια ταμεία. Μια χώρα πειραματόζωο του πιο στεγνού και αδιέξοδου συστήματος, με πολίτες που απαντούν με όχι που σημαίνει ναι και πολιτικούς που απαντούν με ναι που σημαίνει όχι. Τι να σας πω; Ό,τι καταλάβω ελπίζω να το κάνω θέατρο.
 
200 (1)
Μια ευχή για να κλείσουμε την όμορφη μας συνέντευξη γεμάτη από ενέργεια όπως είναι και η συζήτηση μας, θα μου κάνεις;
 Κάνω μια ευχή να μην χαθεί η ελπίδα από κανέναν. Όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε τη λύση!
Συνέντευξη Αλίκη Κατσαβού
Στην Άννα Τσιάλτα
Φωτογράφηση – Γιάννης Γκογκόπουλος
 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!