Αλέξανδρος και Θάνος Παιτέρης: ”Δεν διαπραγματευτήκαμε ούτε μια στιγμή το επίθετο μας. Είμαστε περήφανοι για το όνομά μας”

Ο Αλέξανδρος και ο Θάνος Παιτέρης μας ανοίγουν την καρδιά τους και μιλάνε για όλα.


Είναι Αδέλφια Είναι αγαπημένοι και έχουν όνομα που τους ακολουθεί.

Ο Αλέξανδρος και ο Θάνος Παιτέρης μας ανοίγουν την καρδιά τους και μιλάνε για όλα.

Για το τάλεντ σόου που τους γνωρίσαμε, τον έρωτα, τα πάθη, τον Βασίλη Παιτέρη τον ρατσισμό αλλά και για όλα όσα τους κάνουν να είναι ευτυχισμένοι.

Θα μου πείτε πώς έχετε ξεκινήσει τη μουσική; Πώς έχει μπει η μουσική στη ζωή σας;

Ξεκινήσαμε από τα έξι μας χρόνια. Μας έγραψε η μητέρα μας σε ωδείο και κάναμε πιάνο για δέκα χρόνια. Μάθαμε μόνοι μας κιθάρα. Είμαστε αυτοδίδακτοι. Και για το τραγούδι δεν πήγαμε σε δάσκαλο. Η μουσική ήταν στη ζωή μας λόγω των γονιών μας. Πέρα από τον πατέρα μας και η μητέρα μας είναι μουσικός, τραγουδίστρια και καθηγήτρια πιάνου.

Τραγουδάτε επαγγελματικά σε μαγαζιά;

Από τα 17 ξεκινήσαμε με τον πατέρα μας επαγγελματικά. Τότε που είχε και δικό του μαγαζί στη Συγγρού. Μείναμε τέσσερα ή πέντε χρόνια μαζί του σαν τραγουδιστές. Μετά συνεχίσαμε σαν ντουέτο σε διάφορα μαγαζιά στην Αθήνα.

Πώς είναι να είστε ντουέτο;

Χάλια.

Ήταν δική σας απόφαση;

Πήγε μόνο του. Δεν το είχαμε σχεδιάσει, βγήκε αυθόρμητα. Τραγουδούσαμε από μωρά μαζί.

Σας ενοχλεί αν κάποιος είναι λίγο καλύτερος από τον άλλον;

Καθόλου. Δεν το σκεφτόμαστε καθόλου έτσι. Ίσα ίσα που αυτό και στο Rising Star που πήγαμε, ήταν προυπόθεση. Να είμαστε μαζί. Τους το είχαμε δηλώσει από την πρώτη οντισιόν.

Στο Rising Star πώς πήγατε; Πώς το πήρατε απόφαση;

Ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής. Μπήκαμε από τους τελευταίους. Μας κίνησε το ενδιαφέρον το γεγονός ότι τον κύριο λόγο τον έχει ο κόσμος. Πέρα από τους κριτές, είναι θέμα κόσμου στην ουσία. Είναι βασικά καθαρά θέμα κόσμου. Μπορεί να σου ρίξουν οι κριτές αρνητικό και να περάσεις. Όπως και το ανάποδο. Το βρήκαμε λοιπόν πολύ δίκαιο, γιατί, στην τελική, ο κόσμος είναι που θα σε δει.

Ο κόσμος πώς σας αντιμετωπίζει;

Πολύ ωραία.

Τώρα μας ξέρουν περισσότεροι.

Μας λένε καλά λόγια. Και επειδή είμαστε αδέλφια και δεμένοι, πράγμα που δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Γουστάρουν αυτό που κάνουμε και θέλουν συνέχεια. Δεν περιμέναμε τόση αγάπη από τον κόσμο.

Σας φοβίζει το γεγονός ότι μπορεί από το σόου αυτό να αποκτήσετε μι δημοσιότητα που θα σας κάνει κακό;

Γενικά, με αυτά τα σόου, θες δε θες, μπορεί για κάποιο καιρό να έχεις στάμπα. Λογικό είναι. Το θέμα είναι πώς θα το διαχειριστείς όλο αυτό. Να το εκμεταλλευτείς με την καλή έννοια. Εμείς θέλουμε να δείξουμε αυτό που είμαστε, χωρίς να μας καθορίζει ένα παιχνίδι.

Τώρα είστε στο Σκυλάδικο στην Συγγρού. Καλό είναι αυτό;

Ξεκινήσαμε είμαστε μια πολύ όμορφη ομάδα και όπως όλα δείχνουν θα περνάει και ο κόσμος καλά μαζί μας.

Πάμε λίγο στο κομμάτι με το επίθετό σας; Το φοβηθήκατε;

Όχι, σε καμιά περίπτωση. Απλά ξέρουμε ότι μας συνοδεύει. Είναι επιλογή μας να το κρατήσουμε. Σαν ντουέτο θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιο όνομα, τύπου συγκροτήματος. Αυτό δεν το διαπραγματευτήκαμε ούτε μια στιγμή. Είμαστε περήφανοι για το όνομά μας, χωρίς να θέλουμε να το καπηλευτούμε.

Μπορείτε να το πετύχετε αυτό;

Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Έτσι κι αλλιώς, αυτό που βγάζουμε, είναι τελείως άλλο στυλ από τη μουσική του πατέρα μας. Δε νομίζω πως θα πει κανείς ότι του θυμίζουμε τον Βασίλη Παιτέρη.

Σκεφτήκατε ότι θα δεχθείτε έναν ρατσισμό με το επίθετο, οπότε δεν θα πετύχετε αυτό που θέλετε;

Όχι. Αυτό είναι το όνομά μας και βγάζουμε αυτό που είμαστε. Δεν αντιγράφουμε. Κάποια λόγια μας έχουν διαστρεβλωθεί. Αλλιώς το είπαμε, κι αλλιώς βγήκαν. Παλιότερα υπήρχε περισσότερη αγάπη. Στην Ελλάδα είμαστε, υπάρχουν και κλειστόμυαλοι. Ακόμα κι αν κάποιος δε σε γνωρίζει, μπορεί από το όνομα να σε δει με προκατάληψη. Εκεί πρέπει να αποδείξεις ποιος είσαι. Κλειστόμυαλοι θα υπάρχουν πάντα. Αλλά μην το δραματοποιήσουμε. Τι να πει κι ο πατέρας μας.

Έχει δεχθεί πόλεμο.

Όντως και είναι αστείο να κάνουμε εμείς παράπονα.

Ο πατέρας σας δέχθηκε πόλεμο και το γνωρίζουμε όλοι μας. Εσείς σκεφτήκατε ποτέ «Που πάμε ρε παιδί μου, θα σπάσουμε τα μούτρα μας με τον πόλεμο που υπάρχει»;

Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και δεν το σκεπτόμαστε έτσι.

Έχουν αλλάξει και οι εποχές. Τότε τα πράγματα ήταν γενικότερα πιο δύσκολα. Θέλω να πιστεύω πως ο κόσμος πλέον γίνεται πιο ανοιχτόμυαλος. Βγάζω το καπέλο στον πατέρα μου, γιατί παρ’ όλα όσα πέρασε, σαν καλλιτέχνης άφησε μια παρακαταθήκη και μας λένε κι εμάς τα καλύτερα λόγια για τον πατέρα μας. Τον σέβονται πια.

Πολλοί κρύβουν αυτό που είναι. Ο πατέρας μας είπε «Είμαι αυτό».

Υπάρχουν και τραγουδιστές που δεν το λένε, αλλά τι να κάνουμε;

Ο πατέρας τους ήταν σαν τη μύγα μες το γάλα. Σε μας έκανε το μπαμ με το σχήμα Μαζωνάκης, Ρόκκος Παιτέρης. ΣτοCARAVAN το 1994. Όσο διασκεδάζανε την ώρα που τραγουδούσε και το λουλούδι που έπεφτε, δεν έπεφτε σε κανέναν άλλον. Όταν έφυγε ο Βασίλης και ήρθε στη θέση του ο Ζαχαράτος, είδαμε την διαφορά στο θέμα του λαϊκού προγράμματος. Από πλευράς κόσμου, δεν είχε ρατσισμό. Ο κόσμος τον είχε αγκαλιάσει. Δεν ξέρω τι έζησε ο ίδιος. Περάσανε 23 χρόνια από το πρώτο του τραγούδι που έγινε επιτυχία, κι ακόμα και σήμερα, σε όποιο κλαμπ κι αν το βάλεις, γίνεται χαμός.

Απορώ πώς δεν το έχουν κάνει διασκευή.

Ίσως πρέπει να το κάνουν τα παιδιά.

Το έχουμε σκεφτεί, σε μια πιο μοντέρνα έκδοση.

Τι περιμένουμε από σας δισκογραφικά;

Είναι στα σκαριά, με ένα δυο καινούργια τραγούδια μέσα. Ένα ηχογραφημένο live από το μαγαζί, μαζί με ένα δυο καινούργια τραγούδια δικά μας.

Στα υπόλοιπα σόου γιατί δεν δηλώσατε συμμετοχή;

Δεν μας είχε περάσει καθόλου από το μυαλό. Όχι από σνομπισμό. Και για το Rising Star ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής.

Σπάσατε τον τοίχο με την πρώτη και μετά φύγατε, γιατί σας φοβήθηκε και σας έβαλε πολύ γερό αντίπαλο.

Με τον Γιάννη είμαστε όντως φίλοι και την Κυριακή ήμασταν όλη μέρα μαζί. Σε εισαγωγικά φοβόταν μη μπει μαζί μας κι εμείς μαζί του. Το πιστεύαμε και το είχαμε δεδομένο ότι θα ήμασταν μαζί. Και όλα τα υπόλοιπα παιδιά το πιστεύανε αυτό. Επομένως ήμασταν λίγο προιδεασμένοι. Υπάρχει όμως μια αδικία σε αυτό.

Βέβαια, έτσι κι αλλιώς, παιχνίδι είναι. Ξέρεις πού πας. Ξέραμε πως θα είμαστε με τον Ξανθόπουλο που τον αγαπάμε και είναι φωνάρα. Επίσης πολύ καλό παιδί. Ταπεινό κι απίστευτο. Μερικές φορές σκέφτομαι πως το να είσαι δυνατός αντίπαλος, δεν είναι καλό σε αυτά τα παιχνίδια. Αυτός που θεωρείται φαβορί, μπορεί να φύγει πιο γρήγορα.

Εσάς σας θεωρούσαν φαβορί.

Όπως και το άλλο παιδί.  Στο τέλος το είπε και σε μας. Επειδή μας θεωρούσαν τους πιο δυνατούς από την ομάδα του Αντώνη Ρέμου, μας έβαλαν με τον πιο δυνατό.

Ρωτήσατε τον πατέρα σας για να πάτε στο παιχνίδι;

Όχι. Το έμαθε όταν μας είδε στην τηλεόραση.

Τι σας είπε;

Μας πήρε κατευθείαν τηλέφωνο. Και μετά έστειλε μήνυμα που έλεγε «Με κάνατε περήφανο».

Ποια είναι η σχέση σας μαζί του; Φιλική;

Πολύ καλή. Φιλική περισσότερο. Έρχεται στο κέντρο, σε δουλειές μας γενικότερα. Σε κάθε μαγαζί που τραγουδάμε, έρχεται και μας στηρίζει. Εδώ έχει γίνει θαμώνας. Έρχεται, τραγουδάει…. Μας λέει τα προβλήματά του, εμείς τα δικά μας, βγαίνουμε για καφέ.

Τώρα σε τι φάση είστε; Ερωτευμένοι; Χωρισμένοι; Δημιουργική;

Είμαι χωρισμένος, ο κύριος από δω είναι σε σχέση τέσσερα χρόνια τώρα.

Σε δεσμεύει;

Καθόλου και γι’ αυτό είμαι μαζί της. Έτσι με γνώρισε. Οπότε ήξερε πάνω κάτω πώς είναι η κατάσταση. Μας στηρίζει πολύ. Και εμένα και τον Θάνο. Είναι πολύ καλό παιδί.

Έχει γίνει και γνωστή από το παιχνίδι. Είναι η κοπέλα που έκλαιγε όταν άνοιξε ο τοίχος.

Πώς είναι να είναι ο ένας ερωτευμένος και ο άλλος όχι;

Έχει τύχει και το ανάποδο. Είμαστε σε όλα μαζί, εκτός από αυτό. Ξεχωρίζουμε. Γιατί στα υπόλοιπα πάμε πακέτο. Είναι ανάλογα με τη φάση που είναι ο καθένας. Δεν το επιλέγεις αυτό.

Η μαμά σας τι είπε;

Όπως είχε πει και ο Παντελίδης σε μια συνέντευξη, είναι κέρβερος. Είναι δίπλα σε ότι κάνουμε και σε ότι επιλέξουμε. Και με τη μαμά, πέρα από τη σχέση, είμαστε και φίλοι. Αυτό είναι το καλό με τους γονείς. Να έχεις και φιλική σχέση. Βγαίνουμε με τη μαμά για καφέ, για ποτό.

Ποια ευχή θέλετε να κάνετε για τη ζωή σας, ξεχωριστά ο καθένας; Αν πούμε πως δέκα χρόνια μετά θα κάνουμε πάλι μια συνέντευξη μαζί, πώς θα θέλατε να είστε;

Πάνω απ’ όλα να έχουμε υγεία. Γιατί χωρίς αυτό, δεν πας πουθενά.

Να είμαστε αγαπημένοι, γιατί η αγάπη παίζει.

Ποια θα ήταν η συνεργασία που ονειρεύεστε και θα θέλατε να την κάνετε;

Άμα σου πω με τον Ρέμο, θα φανεί κάπως. Αλλά είναι στους αγαπημένους μας. Χρόνια τώρα και δεν ξέραμε ότι θα μας αναλάβει. Θα ήταν ιδανική συνεργασία.

Θα τα άλλαζες αν είχες ένα μαγικό ραβδί;

Όλοι έχουμε πράγματα που έχουμε μετανιώσει.

Από τα λάθη σου όμως μαθαίνεις. Οπότε γιατί να τα αλλάξεις;

Ευχαριστούμε το ΓΚΑΖΙ stage – Άρατε Πύλας.  στο Γκάζι για την φιλοξενία και την φωτογράφηση

Συνέντευξη Άννα Τσιάλτα

 

Φωτογραφίες – Γιάννης Γκογκόπουλος

Επιμέλεια Μακιγιάζ – Βασιλική Μπεσίου

 

 

 

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!