Μία άγνωστη πτυχή για την κατάσταση του Freddie Mercury λίγο πριν πεθάνει έκανε ο κιθαρίστας των Queen: όπως είπε, ο θρυλικός καλλιτέχνης είχε σχεδόν χάσει το ένα του πόδι εξαιτίας των επιπλοκών του AIDS!

Ο Freddie ξεψύχησε στις 24 Νοεμβρίου του 1991 σε ηλικία 45 χρόνων. Αν και έμαθε ότι πάσχει από AIDS το 1987, δεν το γνωστοποίησε. Το ότι κάτι συνέβαινε το πρόδωσε η εικόνα του: εμφανιζόταν καταβεβλημένος, σταμάτησε για δύο χρόνια τις συναυλίες και στα βίντεο από τον προτελευταίο δίσκο (The Miracle, 1989), ήταν πολύ αδύνατος και με αραιωμένα μαλλιά. Στις 23 Νοεμβρίου του 1991, ανακοίνωσε στον Τύπο, που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του, ότι όντως πάσχει από AIDS και, μία ημέρα μετά, άφησε την τελευταία του πνοή, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη, αλλά και την αρχή μιας παγκόσμιας εκστρατείας για την ενημέρωση της κοινής γνώμης για την ασθένεια.

Σε συνέντευξή του, στους Sunday Times, ο κιθαρίστας των Queen, Brian May, επεσήμανε πως ο Freddie δεν ήθελε να δείξει σε κανέναν πόσο πολύ πονούσε. «Το πρόβλημα ήταν στην πραγματικότητα το πόδι του», συνέχισε και έκανε την αποκάλυψη: «μια φορά το έδειξε σε ένα δείπνο και είπε “ω, Μπράιαν, λυπάμαι που σε αναστάτωσα δείχνοντάς το”. Και του είπα “δεν αναστατώθηκα, εκτός από το ότι συνειδητοποιώ ότι πρέπει να αντέξεις τόσο φοβερό πόνο”».

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο θρυλικός καλλιτέχνης δεν μπόρεσε να ζήσει περισσότερο ώστε να επωφεληθεί από το «μαγικό κοκτέιλ» των αντιρετροϊκών φαρμάκων που κυκλοφόρησαν λίγους μήνες αργότερα, ενώ τόνισε πως εκείνος δεν ήθελε να συζητούν δημόσια για την ασθένειά του. «Φυσικά όλοι γνωρίζαμε από τι έπασχε, αλλά δεν θέλαμε να το πιστέψουμε. Πιθανότατα δεν θέλαμε να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα και δεν θέλαμε να μιλήσουμε γι’ αυτό και δεν θέλαμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, αλλά αυτή ήταν η κατάσταση. Και έτσι προχωρήσαμε», ανέφερε.