LIVING

Τηγανίτες ολικής άλεσης με παντζάρι – το τέλειο πρωινό και για τα παιδιά!

Γράφει: Bizznews.gr

Από το Μάνο Δημητρούλη, κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Master αθλητικής διατροφής (www.dietstories.gr)

Συνδυάζουμε τη γεύση, τη θρεπτική αξία και την παρουσίαση. Θα εντυπωσιάσουν ιδιαίτερα τα παιδιά. Οι τηγανίτες αυτές μπρορούν να γίνουν και με την προσθήκη άγλυκου κακάο (1 κ. σ.). Θα πάρουν ελαφρώς σοκολατένια γεύση και λίγο πιο σκούρο χρώμα.

Μερίδες συνταγής: 4


Για 8 τηγανίτες

Υλικά

Για τον πουρέ παντζαριού

  • 2 βολβούς παντζαριού

Για τις τηγανίτες

  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας
  • 2 κ.σ. πουρέ παντζαριού
  • 100 γρ. αλεύρι ολικής
  • ¼ κούπας γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • ½ κούπα γάλα αμυγδάλου
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1½ κ.σ. μέλι
  • λίγα καρύδια ή και αμύγδαλα για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Συνταγή για σαλάτα με φράουλες και σπανάκι από το σεφ-διαιτολόγο Μάνο Δημητρούλη

Εκτέλεση

Για τον πουρέ παντζαριού

Πλένουμε καλά τους βολβούς του παντζαριού και τους τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ψήνουμε για 50 λεπτά. Βγάζουμε τους βολβούς από το φούρνο, τους ξεφλουδίζουμε και στη συνέχεια πολτοποιούμε με πολυκοπτικό μηχάνημα. Τον πουρέ παντζαριού που περισσεύει τον βάζουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Για τις τηγανίτες

Σε μίξερ χτυπάμε το αυγό για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε 2 κ.σ. πουρέ παντζαριού και χτυπάμε άλλο 1 λεπτό, ενώ τέλος προσθέτουμε το γάλα  και το μέλι και χτυπάμε για άλλα 1-2 λεπτά. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά και ρίχνουμε τμηματικά το μείγμα των στερεών στο μείγμα των υγρών ανακατεύοντας συνεχώς με το μίξερ μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Μέ ένα scoop παγωτού ρίχνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ¾ του scoop σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και αφήνουμε πεσρίπου μέχρι να βγουν οι πρώτες φυσαλίδες στην επιφάνεια και άρα είναι έτοιμη η τηγανίτα για γύρισμα.  Επαναλαμβάνουμε και για τις άλλες 7 τηγανίτες.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:

Ενέργεια: 170 kcal / Υδατάνθρακες: 25 γρ. / Πρωτεΐνη: 6.8 γρ. / Λιπαρά: 4.5 γρ. / Κορεσμένα λιπαρά: 1.2 γρ. / Φυτικές Ίνες: 2 γρ.


πηγή